24. 8. 2010.

ZAVRŠENI "DANI BRESTOVAČKE BANJE"


Vikend za nama, 21.i 22.avgusta protekao je u znaku nazjnačajnije turističko-kulturne manifestacije u borskoj opštini „Dani Brestovačke banje“.
Predivan banjski ambijent, izuzetno lepo vreme, raznovrstan i bogat program, besplatan prevoz doprineli su da par hiljada posetilaca oživi usnulu „kraljevsku“ lepoticu. Slika kakvu bi smo želeli da viđamo što češće.

Manifestaciju su otvorile prijavljene ekipe zlatnih ruku, počevši sa gotovljenjem tradicionalnih ili već zaboravljenih jela, a potom su svoja mesta zauzeli izlagači suvenira, predmeta starih zanata, likovni umetnici...
Na prirodnoj bini ređala su se kulturno umetnička društva, vokalni solisti, ansabli, glumci, rok grupe, tamburaši....Za  one kojima sve ovo i nije možda bilo zanimljivo organizovan je besplatan prevoz do Lazareve pećine i time data mogućnost da upoznaju ovaj velelepni, speleološki objekat.

Za razliku od ranijih godina kada je Banju redovno pohodio knjaz Miloš Obrenović, ove subote do Banje konačno je sa svitom svratio i knez Aleksandar Karađorđević. Nakratko je prošetao, obratio se okupljenom narodu, a potom otišao da predahne u nedavno renoviranim odajama svoga letnjikovca.

Rezultate rada «zlatnih ruku» budno je pratio stručni žiri u sastavu: Milovan Ivković, Suzana Mijić, Slavka Jankucić i Lenka Matić. Nakon obilaska svih štandova i trpeza  doneo je jednoglasne i po opštoj oceni ispravne odluke o nagradama.
Prvu nagradu u kategoriji „suveniri“ dobila je umetnička radionica "Kutak" mlađane Milice Žikić, koja  je svoje radove prvi put pokazala javnosti i sasvim zasluženo osvojila svoju prvu nagradu. U pripremanju tradicionalnih jela, najbolja je bila ekipa "Boljitak" iz Bora,   dok je u kategoriji prizvoda starih zanata prva nagrada dodeljena Petru Čulinoviću. Pored nagrada za prvo, drugo i treće mesto u  ovim kategorijama dodeljene su i specijalne nagrade.


Kutak Milice Žikić    
                                                                                                                                          
Paljenjem Preobraženjske vatre, uz nastup etno grupe "Marinike"  završeni su  ovogodišnji, sedamnaesti po redu, "Dani Brestovačke banje".
Generalni pokrovitelj manifestacije bila je Opšttina Bor, a organizatori : Turistička organizacija „Bor“, Centar za kulturu, Muzej rudarstva i metalurgije i  D.O „Brestovačka banja – Srpska kruna“.
                                                                                                                                                              
"Boljitak"  - najbolji

Tekst i foto: Bora Stanković

Нема коментара: