9. 8. 2010.

BOGATIJA I KVALITETNA SMEŠTAJNA PONUDA ZA TURISTE


Borska ponuda turističkih smeštajnih kapaciteta u privatnom vlasništvu od minule sedmice, bogatija je za tri domaćinstva sa deset ležaja.
Uz ranije kategorisane, broj u ovoj vrsti smeštaja dosegao je brojku od 39 ležaja, što već predstavlja ozbiljnu ponudu, imajući u vidu da samo do pre dve godine na teritoriji opštine Bor nije bilo niti jednog kategorisanog ležaja.
Pored Banjskog polja u kojem četiri domaćina nude 22 ležaja, zainteresovani turisti mogu boraviti u  Gornjanu, Zlotu i Šarbanovcu.
Nejasno je, zašto još uvek nema kategorisanih ležajeva na Borskom jezeru, kako zbog  nedostatka hotelskog smeštaja, tako zbog iskazane tražnje i velikog potencijala u ovom segmentu ?
Posebno raduje činjenica da su do sada kategorisani smeštajni kapaciteti izuzetnog kvaliteta, kako  u pogledu opremljenosti samih objekata, tako i u pogledu uređenosti prostora u okruženju  i ambijentalnih predela na kojima su locirani.
Dodamo li tome, da svi vlasnici pored smeštaja i ishrane ( polupansion, pansion, samostalna priprema hrane, meni – standardni ili specijaliteti samog domaćinstva, upotreba namirnica iz domaćinstva – zdrava hrana, sveže namirnice iz bašte, staklenika, med, plodovi iz prirode...)  u ponudi imaju čitavu lepezu dodatnih sadržaja:
-organizovanje izleta  (Zlotski kanjon i Lazareva pećina, Borsko jezero, Brestovačka banja, Stol, Dubašnica, Feliks Romulijana, Rtanj, Vrelo Mlave...)
 - rekreativne aktivnosti ( učešće u poljoprivrednim i drugim aktivnostima domaćina, priprema zimnice, izrada predmeta domaće radinosti, učenje zanata ( stolarija, tkanje ćilima i torbica), sakupljanje lekovitog bilja i  gljiva, pecanje, kupanje, lov, planinarenje, šetnja, kampovanje, biciklizam, zimski sportovi ...)
-prisustvo ili ičešće na  manifestacijama....

Kategorizacija se sprovodi sa ciljem da se upotpuni smeštajna ponuda, obezbede standardi kvaliteta, eliminiše rad neregistrovanih objekata za privatni smeštaj, povećaju prihodi opštine od boravišne takse i podstakne lokalni ekonomski razvoj, omoguće dodatni prihodi i nova samozapošljavanja i zapošljavanja.
Zakonom o turizmu propisano je da zainteresovani građani, vlasnici kuća, stanova i soba imaju mogućnost da kategorišu objekte privatnog smeštaja za izdavanje turistima. Zahtev za određivanje kategorije kuće za odmor, stana za odmor i sobe za iznajmljivanje podnosi fizičko lice na odgovarajućem obrascu opštinskoj upravi Bor- odeljenju za privredu, javne ustanove i zaštitu životne sredine, kao nadležnom organu.
Obrazac se može preuzeti na šalteru uslužnog centra opštine Bor, u Odeljenju za društvene delatnosti, javne ustanove i zaštitu životne sredine opštinske uprave Bor i u Turističkoj organizaciji Bor.
Tekst i foto: Bora Stanković

Нема коментара: