9. 8. 2010.

BORANI U BOSANSKOJ DOLINI PIRAMIDA


U ranim jutarnjim satima 21. jula, članovi UG „ Crni vrh 45 “, Živorad Mitić, Ljubomir Pavlović, Dušan Vaksman, Katarina Konstandinović, Nemanja Čičkovasti i Selena Stanković, otputovali su  u Visoko (četrdesetak kilometara od Sarajeva), kao učesnici na međunarodnoj radnoj akciji volontera  MRAV „Bosanske piramide 2010.“ Ova šestočlana grupa borskih volontera boraviće i  raditi od 21. do 30. jula na trenutno najatraktivnijem arheološkom lokalitetu u Evropi.
Volonterima je obezbeđen besplatan smeštaj, ishrana i osiguranje. Smešteni su u hotelu „Piramida sunca“ u samom centru Visokog, u sobama sa komforom na zavidnom nivou (tro i četvorokrevetne sobe sa kupatilima,tv...).
Arheološki radovi se izvode na četiri lokacije. Aktivan rad volontera na lokacijama je  od 9 do 15 sati, dok se u popodnevnim i večernjim satima organizuju  kulturne i sportske aktivnosti u saradnji sa nevladinim sektorom Visokog.

Kako su nam rekli u telefonskom razgovoru, svi naši volonteri potpuno su fascinirani onim što su zatekli pridolasku, celokupnom organizacijom i svakodnevnim dešavanjima. Neponovljiv doživljaj i fantastično iskustvo.
Inače, ova Međunarodna radna akcija volontera odvija se od 1. juna do 30.septembra 2010.godine. U 12 desetodnevnih smena, ovde će boraviti i volonterski raditi mladi ali i stariji ljudi sa svih kontinenata,od Kanade do Novog Zelanda. Veliki broj mladih ljudi-volontera iz 28 zemalja sveta prijavilo se za dolazak na ovu akciju, između ostalog iz Rusije, Mađarske, Nemačke, Austrije, Makedonije, Crne Gore Srbije, Slovenije, Hrvatske. Odziv se popeo do nezamislivo velikog broja od  5000 prijavljenih.
Visočke piramide su teorija Semira Osmanagića, koji tvrdi da se nedaleko od grada Visokog nalazi više piramida izgrađenih ljudskom rukom u davnoj prošlosti. Prema istoj teoriji najveća piramida, piramida Sunca, je prva takve vrste u Evropi i nalazi se na brdu Visočici, dok se piramida Meseca nalazi na brdu Plješevica, a treća piramida Bosanskog zmaja desno od prethodne. Istraživanja u cilju dokazivanja ove teorije su trenutno u toku, dok su detaljna istraživanja otpočela 14. aprila 2006. godine.

Tekst i foto: Bora Stanković

Нема коментара: