9. 8. 2010.

BANJA - OPŠTE DOBRO?


 KOMPLEKS BRESTOVAČKE BANJE u celokupnoj turističkoj ponudi naše  opštine ima izuzetno važnu ulogu.
Kao najbliži Boru, zaštićen kao kulturno-ambijentalna celina, sa najdužom turističkom tradicijom, sa izvanrednim, «bogom danim» prirodnim i ljudskom rukom stvorenim (ali i uništenim) resursima, danas bi po svim kriterijumima trebao da predstavlja turistički biser opštine Bor i Srbije. Nažalost, ne samo da to nije, nego je do te mere zapostavljen da se prosto moramo zabrinuti za sadašnjost a još više budućnost ovog neprocenjivog prostora.
Umesto da deset lekovitih termomineralnih izvora temperature od 32-40 stepeni, izvanredne klimatske i ambijentalne karakteristike, postojeći i svakako neophodno izgrađeni novi  objekti budu stavljeni u funkciju visokog banjskog i zdravstvenog turizma (dijagnostika, rehabilitacija, kineziterapija, medicinska kozmetika, lečenje, sportska medicina, tradicionalna medicina, alternativna medicina i dr.) skoro da imamo sliku koja je samo bleda sadašnjost daleko  slavnije prošlosti.
Čini se, da je neophodno koliko sutra, otpočeti izradu koncepta razvoja zdravstvenog turizma, koji bi između ostalog mogao predvideti i  definisati  izmeštanje  nekih  medicinskih službi, medicinskih i dijagnostičkih aparata iz Bora u Brestovačku banju.   Jedan od neophodnih uslova za razvoj banjskog lečilišnog turizma je i obezbeđivanje redovnih balneoloških analiza voda.

Svakako da bi u definisanju, izradi i realizaciji ovog koncepta pored niza drugih subjekata bili uključeni i stručnjaci iz zdravstva, poseno zdravstveni radnici borskog Doma zdravlja. Realizacijom ovog koncepta bilo bi omogućeno organizovano dovođenje pacijenata iz cele Srbije, a zašto ne i sa širih prostora.To bi omogućilo konstantnu popunu smeštajnih kapaciteta u samoj Banji, Banjskom polju, ali i na Borskom jezeru.
Sa druge strane, čitav prostor Banje neophodno je urediti kako bi dobio:
- kulturnu, manifestacionu i edukativnu funciju (izložbeni prostor Miloševog Konaka, Dvorca-letnjikovca i Amama, prostor za edukativne sadržaje i poslovne sastanke Izletnika, obnova zoo-vrta, iznalaženje rešenja da se zapušteni prostor okolo i sami bazeni stave u makar kakvu funciju, sasvim prihvatljiva nekadašnja ideja hidroponskog gajenja cveća i povrća, odnosno zdrave hrane, eksponati  u  prostoru  (skulpture).
- funkciju za izletnički i rekreativni turizam (sanacijom kolektora za otpadne vode, uređenjem šumskih staza, javnih česmi, banjskog parka i svih zelenih površina, korita reka i okolnih potoka).
Značaj  ovog prirodnog i kulturnog dobra je neprocenjiv, ne samo za opštinu Bor nego i državu Srbiju, da bi bio prepušten zubu vremena ili parcijalnim i nekompetentnim, nestručnim «zahvatima» sa bilo čije strane.

Ne ugrožavajući svojinska prava subjekata koji su vlasnici ili korisnici pojedinih resursa u Brestovačkoj banji, nameće se obaveza iznalaženja novog koncepta upravljanja  Banjom, koji može i mora da obezbedi  realizaciju  i  razvoj  svih  potencijalnih turističkih funkcija Banje, njeno dalje uređenje, razvoj  i zaštitu.
Glavnu ulogu bi ovde morala imati lokalna samouprava sa svojim javnim ustanovama i preduzećima a uz pomoć i podršku nadležnih ministarstava, zavoda i drugih državnih institucija.

Moguća prilika da se o ovoj temi organizuje stručni okrugli sto je predstojeća manifestacija Dani Brestovačke banje, koju takođe treba unaprediti, osvežiti i reafirmisati, kako bi dala značajan doprinos u promociji i unapredđenju turističke ponude opštine i cele regije.
 
 
Tekst i foto: Bora Stanković

Нема коментара: