9. 8. 2010.

KUPANJE BRESTOVAČKE BANJE


U čast manifestacije „Dani Brestovačke banje“

Turističke, kulturne,sportske, sajamske i druge manifestacije predstavljaju vrlo važan potencijal za razvoj turizma određene regije,opštine ili turističkog mesta.One daju različite  i mnogobrojne mogućnosti lokalnim zajednicama da prikažu, očuvaju, unaprede i valorizuju svoje potencijale u različitim oblastima, počev od istorijskog, kulturnog, etno i gastronomskog nasleđa do turističkih i ekonomskih potencijala.
Pružaju priliku da se podstakne saradnja između privatnog i javnog sektora, da se očuva ili unapredi među-etnička saradnja, da se , kako pojedinci, razna udruženja građana, mala i srednja preduzeća,tako i velike kompanije uključe na način koji će, kako njima tako i lokalnoj zajednici pomoći u ekonomskom razvoju.
Sa druge strane manifestacije predstavljaju svojevrsnu atrakciju za lokalne posetioce a posebno za turiste što opet doprinosi podsticaju interesovanja za određeni turistički lokalitet, mesto,opštinu i čitavu regiju.
Sve ovo važi i za manifestaciju „Dani Brestovačke banje“, koja je tradicionalna i najznačajnija kulturno-turistička manifestacija u opštini Bor. Tradicionalno se održava u Brestovačkoj banji, trećeg vikenda u mesecu avgustu.
Ako se složimo oko konstatacije, da je ona je izuzetno značajna, valjalo bi uložiti priličan napor da bude uspešno organizovana i održana. A da bi to bilo tako, neophodno je blagovremeno preduzeti obavezne- neophodne i ključne korake .u planiranju organizacije i realizacije manifestacije.
A oni su po pravilu sledeći:
Planiranje manifestacije koje podrazumeva: postaviti ciljeve (šta uraditi, kako i ko će to uraditi, ko će od toga imati koristi), izraditi koncept kao osnovu za raznovrsne aktivnosti, odrediti pravi trenutak za održavanje manifestacije,tačan datum,održavanja i vreme trajanja.
Organizacionu strukturu manifestacije :odrediti organizacioni odbor i predsednika  organizacionog odbora, subjekte koji će biti organizatori i suorganizatori manifestacije, subjekte koji će biti logistička podrška  pre , za vreme i posle održavanja manifestacije.
Programsku šemu manifestacije sa definisanim programskim celinama , mestima gde će biti održani ili izvedeni, vremenskim trajanjem, nazivima,imenima izvođača, brojem učesnika i slično.
Način finansiranja manifestacije ( visina ukupnog budžeta i visinu budžetskih sredstava, sredstava privrednih subjekata, donatorska i sredstva sponzora ),
Način i uslovi korišćenja prostora,kako celokupnog na kojem se  manifestacija odvija ,tako i manjih prostorni celina na kojima se odvijaju dešavanja. Primera radi,striktno definisati uslove korišćenja prostora ili štandova kako za izlagačke,promotivne ili komercijalne aktivnosti,definisati mesta za parkiranje motornih vozila.
Koncept i način stvaranja bezbednih uslova za sve učesnike i posetioce manifestacije.
Medijsku promociju , predstavljanje i praćenje manifestacije.
Naravno,ostaje još mnogo manjih koraka i postupaka da bi ova manifestacija prerasla lokalne okvire i ozbiljno se nametnula kao događaj koji ne treba propuštiti,pa makar neko živeo u Subotoci, na primer.
No idu dani, a „Dani Brestovačke banje“ se bliže.
Za početak i to već odmah hajde da prelepi kulturno –ambijentalni prostor Brestovačke banje, umijemo, okupamo, doteramo- svi zajedno.
I ne samo zbog Dana Banje.

Tekst i foto: Bora Stanković

Нема коментара: