23. 11. 2010.

SRPSKI OBREDNI PEŠKIR

U prethodnom članku iskazao sam sopstvenu impresiju, da je izložba „Srpski obredni peškir“ obeležila  manifestaciju „Tradicijom u Evropu“. Otud i potreba da nastane i ovaj prilog.

„Peškir je komad tkanine koja lako upija vodu. Najčešće služi ubrzavanju sušenja tela, ruku ili lica što se postiže direktnim kontaktom sa njime, putem prijanjanja ili trljanja. Uglavnom je pravougaonog oblika, ali se izrađuje i u drugim oblicima.” Ovo je enciklopedijska definicija peškira.

Za stanovnike Srbije ovaj „komad tkanine” u vremenima prošlim i sadašnjim  nešto je mnogo više od toga.

SRPSKI OBREDNI PEŠKIR

Još od srednjeg veka, u pisanim i likovnim izvorima postoje tragovi predmeta koji po funkciji i izgledu odgovaraju peškiru.
Ubrus, pominje se Dubrovačkim arhivskim zapisima od kraja 13. veka, kao naziv za tekstilne predmete, upotrebne i ukrasne namene.
Vremenom, reč ubrus se gubi iz upotrebe a zamenjuje ga naziv peškir.

On je neizostavno pratilac mnogih običaja, vrednost koja se daruje i razmenjuje, važan ukras doma. Svakodnevno korišćeni peškiri izrađivani su od konopljinog i pamučnog platna. Najčešće su imali pruge na oba kraja, vez i uzanu čipku. Način na koji je peškir izrađen i uklopljen uz ostale predmete u kući govori o ukusu i maštovitosti domaćice.

„Povojnica“ je prvi dar koji novorođenče dobija i uvija se u peškir. Prvo šišanje deteta obavlja kum, koji na dar dobija peškir.

Peškir je deo devojačke spreme, njime se kite kola kojima se sprema prenosi u novi dom, kondir kojim se poziva na svadbu okićen je peškirom.

Kumovski peškir je najlepši, od tankog ćenarnog platna, često protkan svilom, žutom i srebrnom srmom. Za njim ne zaostaje ni deverski peškir.

Peškirima se kite konji, čeze i fijakeri, kao i bleh orkestri (bande). 

Značajno mesto u svadbenom ritualu ima sastavljanje ruku mladenaca peškirom, koje označava početak njihove bračne zajednice.

Peškir, zelena grana, flaša pića i drugi darovi za majstore, stavljaju se na sleme u trenutku završetka gradnje kuće.

Slavski kolač se nosi u crkvu zamotan u peškir, peškirom se uvija božićni kolač, njime se daruje položajnik, a peškir je i deo nošnje povorki „Lazarica“.

Peškir se dariva crkvi, u spomen umrlima, ali i za zdravlje.

Tekst: Udruženje za negovanje tradicije „IZVOR“- Knjaževac


Prvu nagradu za najlepši peškir, ovom prilikom, stručni žiri dodelio  je  Sandici Panić.
 
Uvod i foto: Bora Stanković

Нема коментара: