15. 11. 2010.

MOJE VREME U LAZAREVOJ PEĆINI – 1. DEO

Nakon ponovnog uredjenja po projektu  Dr.Radenka Lazarevića, Lazareva pećina kod  Bora, posle nekoliko godina otvorena je za turističke posete.
Ovaj speleološki i arheološki dragulj Srbije konačno je uključen u turističku ponudu opštine Bor i Srbije sa perspektivom da postane značajan turistički motiv, kako zbog sopstvene tako i zbog atraktivnosti šireg i užeg područja.
Lazareva pećina se nalazi na istočnom obodu Južnog Kučaja, na izlazu iz fascinantnog Lazarevog kanjona (Uredbom Vlade RS stavljen pod zaštitu kao „spomenik prirode“ 1.karegorije).
Predstavlja jedinstven prirodni fenomen, koji se formirao u krečnjačkom humu Pripor visokom 55 metara. Spada u grupu izvorskih objekata- na svega 7 metara ispred ulaza u pećinu nalazi se jako kraško vrelo.
Pećina je sastavljena iz 2 nivoa kanala:starijeg suvog fosilnog i mladjeg rečno aktivnog.
Ukupna dužina ispitanih kanala iznosi preko 8 km. a za turističko razgledanje uredjeno je oko 1.000 m.   Pored velelepnih dvorana, pećinskih hodnika i ukrasa ova pećina je jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Srbiji, što je potvrdjeno rezultatima detaljnih arheoloških istraživanja, kao i jedno od najznačajnijih staništa slepih miševa (24 od registrovanih 27 vrsta na Balkanskom poluostrvu).
Saobraćajna dostupnost Lazareva pećine  je relativno dobra (do same pećine vodi asfaltni put) iz svih pravaca. Od Bora je udaljena 20, Beograda 235, Niša 186, Zaječara 35, Donjeg Milanovca 100 km.
Cene ulaznica:
-Ulaznica-200,00 dinara,
-Učeničke i studentske ekskurzije-150,00 dinara
-deca od 4 do 7 godina-besplatno uz pratnju odrasle osobe.
 
                                                                         
Tekst i foto: Bora Stanković

Нема коментара: