22. 11. 2010.

MOJE VREME NA “TRADICIJOM U EVROPU” 1. DEO

 
Opština Knjaževac ima značajne prirodne i turističke potencijale. Stara planina (Babin zub, Midžor, Draganište…), klisura Ždrelo, vodopadi Bigar i Bukovik,Tupižnica, Rgoška banja, Banjica, Gabrovnica, Arheo-etno park Ravna,Timacum Minus, Zavičajni muzej, Gurgusovačka kula, Barachestes, manastiri i crkve…
A sam grad Knjaževac sa sedam mostova na 3 Timoka-srpska Venecija.
Ima i interesantne manifestacije.“Molitva pod Midžorom“,Festival kulture mladih,Sajam vina „Širurijada“, Sabor na Kadibogazu, Jesnji likovni salon…
Ali ima Knjaževac  i sjajne ljude - Dragica Jocić Ivanović, Ljiljana Mihajlović, Rade Ristić…
Otud, evo mene  na manifestaciji „Tradicijom u Evropu“, koja se po 5.put zaredom održava u Knjaževcu, 19. i 20. novembra 2010.godine.
Ova već tradicionalna turistička manifestacija ima prvenstveno za cilj očuvanje i negovanje nacionalnog identieta, kulturnih i duhovnih vrednosti - ne samo ovog kraja, nego cele Srbije, a kako stvari stoje u dogledno vreme i Balkana.
Ove godine, pored desetine izlagača iz cele Srbije (Etno udruženja, zanatske i umetničke radionice, proizvođači zdrave hrane, vina i rakija, meda i pčelinjih proizvoda, sireva i proizvoda od mleka, suvenira…) koji su posetiocima manifestacije predstavili svoju ponudu, bogatog kulturno-umetničkog programa, čini se da su 2 tematske programske celine privukle posebnu pažnju.
Prva je okrugli sto na temu „Tradicijom u Evropu“- povezivanje i saradnja Etno udruženja i asocijacija Srbije (potpisivanje ugovora o saradnji),
a druga posve posebna i sjajna izložba „Srpski obredni peškir“. Bogatstvo kolekcija ,ornamenti  sa starinskih i novoizrađenih peškira, potisnuli su takmičarski momenat izložbe u drugi plan.
Idejni tvorac i organizator ove manifestacije je Udruženje za negovanje tradicije „IZVOR“.
Nesbično pomažu:  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede,  opština Knjaževac, Turistička organizacija opštine Knjaževac i Dom kulture.

                                                        

 

                                                                                                          

                                                                    

Tekst i foto: Bora Stanković        

Нема коментара: