11. 12. 2009.

ДУБОКА РАНА - ИЛИ ТУРИСТИЧКА АТРАКЦИЈА



 Могу ли напуштени Површински коп на ободу града и поједини делови РТБ- Бор постати предмет интересовања туриста?
Последице вишедеценијског ископавања на површини и у утроби земље зарад експлоатације рудних богатстава су видљиве, импозантне и присутне.
То је учињено, тренутно неотклоњиво и представља „неприлику“, посматрано из многих углова.
Суочени са тим чињеницама, имамо право и обавезу да покушамо, да бар нешто учинимо на реализацији идеје да пронађемо начин да исцрпљени коп, напуштена рударска инфраструктура, индустријски и грађевински објекти постану туристичка вредност и наставе да живе као такви.
Имајући у виду да се туристичка тражња све више усмерава ка специјализованој туристичкој понуди, довољно примамљивој, авантуристички -до границе шокантног усмереној, даје за право да се што пре направи одговарајућа понуда.
Доживљај на путовању или приликом боравка на одређеном месту постаје средишна тачка- мотив путовања.
Импозантне димензије, физичке карактеристике, локација и доступност борског копа пружају многе могућности за реализацију напред изнете идеје.
Свакако, било би неопходно направити озбиљну и могућу стратегију развоја, поставити конкретне циљеве, извршити компарацију са сличним примерима у свету, урадити стручне анализе постојећег стања борског копа и пратећих објеката, инвентаризацију делова комплекса РТБ-а, које би, након испитивања њихове потенцијалне туристичке искористљивости и могућности ангажовања у туристичке сврхе, припремили и као атрактиван производ укључили у туристичку понуду.
За почетак, без много улагања , неопходно је уредити један до два видиковца за панорамско разгледање Копа и индустријског комплекса РТБ-а.
Ово би подразумевало одговарајући паркинг простор, заштитне ограде, табле са занимљивим информацијама и скицама које се тичу историјата и физичких карактеристика копа, рударске механизације и опреме која је коришћена приликом експлоатације руде и сл.
Следеће је, стварање могућности, развој и реализација неких видова екстремних спортско-рекреативних активности на локацији копа, вожња пругом ради обиласка и разгледања најатрактивнијих погона који нису у функцији, отварање ресторана у којем би се служили храна и пиће по менију и на начин како је то „некада било“, изградња тематских паркова...
Хоћемо ли од „неприлике да направимо прилику”- ма како то у овом тренутку некоме футуристички изгледало?

Нема коментара: